Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Jeżeli chcemy zadbać o urozmaicenie swojej diety niezależnie od pory roku, rozważmy samodzielną uprawę kiełków i mikrolistków. Własne rośliny są znakomitą alternatywą dla warzyw dostępnych w polskich sklepach, które są często bardzo niskiej jakości. Jak wybrać najlepsze nasiona na kiełki i mikrolistki?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy bardziej opłaca się uprawa kiełków czy mikrolistków. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady. Kiełki wydają się dobrym rozwiązaniem, gdy zależy nam na czasie. Jeżeli wybierzemy odpowiednie nasiona na kiełki, możemy oczekiwać, że wykiełkują one już po 3 dniach (a czasem nawet szybciej).
Uprawa mikrolistków jest mniej wymagająca niż uprawa kiełków, gdyż nasiona sadzi się w podłożu. Nie trzeba ich regularnie płukać i dbać o to, żeby nie zabrakło im wody. Kiełki trzeba wykorzystać niemal natychmiast, natomiast mikrolistki i młode listki mogą rosnąć dłużej (możliwe jest także dłuższe przechowywanie ich w lodówce).
Domowa uprawa kiełków jest w tej chwili bardzo popularna. Choć kiełki można obecnie kupić w każdym sklepie spożywczym, nie możemy mieć pewności co do ich jakości. Nie wiemy z jakich nasion były uprawiane, w jakich warunkach wzrastały. Tym samym nie jesteśmy w stanie powiedzieć z pełnym przekonaniem, że mają one korzystny wpływ na nasze zdrowie.
W sklepach ogrodniczych możemy kupić specjalne nasiona na kiełki, które są pozyskiwane z ekologicznych, kontrolowanych upraw. Warto zwrócić uwagę między innymi na nasiona kiełków słonecznika, buraka, rzeżuchy, fasoli, brokuła, lucerny czy rzodkiewki.
Uprawa kiełków jest bardzo prosta i nie zajmuje wiele czasu. Nasiona dobrze jest moczyć w letniej wodzie przez kilkanaście godzin, a następnie ułożyć w kiełkownicy (jeżeli chcemy jednocześnie uprawiać kilka gatunków kiełków, wybierzmy kiełkownicę wielopoziomową). Po włożeniu nasion do kiełkownicy musimy jedynie dbać o regularne uzupełnianie wody (nie można doprowadzić do jej braku, gdyż kiełki bardzo szybko wysychają). Dużym atutem kiełków uprawianych w kiełkownicy jest fakt, że można spożywać je z korzeniami (żadna część rośliny się nie marnuje).
Mikrolistki i młode listki w przeciwieństwie do kiełków sadzi się w podłożu. Do ich wyhodowania można użyć większej ilości gatunków roślin (w przypadku kiełków poprzestajemy na nasionach roślin, które bardzo szybko kiełkują). Na mikrolistki i młode listki wybiera się takie rośliny jak między innymi bazylia, rukola, rzodkiewka, pak-choi, kolendra, gorczyca, burak czy brokuł.
Nasiona wysiewamy w niewielkich doniczkach i pojemnikach (jeżeli nie mamy doniczek – możemy użyć nawet zwykłych pojemników po jogurtach). Nie są one szczególnie wymagające jeżeli chodzi o podłoże – wystarczy im zwykła ziemia ogrodowa.
Donicę umieszczamy na parapecie i pamiętajmy, żeby regularnie podlewać rośliny. Pierwsze mikrolistki pojawiają się już po tygodniu (czas oczekiwania może się różnić w zależności od wybranego gatunku roślin.
Jeżeli zdecydujemy się na złożenie zamówienia przez internet, wybierajmy nasiona na kiełki i mikrolistki, które pochodzą z oferty renomowanych, polskich producentów (dają nam oni gwarancję najwyższej jakości). Pamiętajmy, żeby przed zakupem zapoznać się z etykietą nasion. Koniecznie sprawdźmy czy posiadają one aktualny termin przydatności. Nie kupujmy nasion na zapas, gdyż po pewnym czasie tracą one zdolność do kiełkowania.
Zdjęcie: materiał Klienta.